Το ίντερνετ μπαίνει κάθε μέρα και περισσότερο στη ζωή μας και φυσικά, εδώ και καιρό το Hollywood έχει ‘μυριστεί’ την ευκαιρία.
Το 1927 ο Fritz Lang μας σύστησε το ρομπότ «Μαρία» μέσα από την κλασσική ταινία επιστημονικής φαντασίας «Metropolis» και έκτοτε οι υπολογιστές, τα ρομπότ και γενικότερα το μέλλον της τεχνολογίας αποτελούν αγαπημένα θέματα στις ταινίες. Το Internet όμως είναι ένα «φαινόμενο» πολύ νεότερο και οι παραγωγοί ακόμα προσπαθούν να καταλάβουν πως μπορούν να το εντάξουν στις ταινίες τους!
Μερικές «ιντερνετικές» ταινίες:
1) The Matrix (1999)
Είναι το Matrix ταινία με θέμα το Internet;; Η απάντηση είναι πολύ απλή: Το Matrix ΕΙΝΑΙ το Internet! H ταινία περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρουμε εμείς, είναι ουσιαστικά το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές προκειμένου να κατευνάσει, υποτάξει και εκμεταλλευτεί τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας με την υποχρεωτική σύνδεσή του στο Matrix μέσω μοσχευμάτων. Περιέχει πολυάριθμες αναφορές στις υποκουλτούρες του Κυβερνοπάνκ και των Χάκερ, φιλοσοφικές και θρησκευτικές ιδέες, μεσσιανισμό και καρτεσιανισμό, αλλά και σωκρατικό και πλατωνικό ιδεαλισμό. Παρουσιάζεται εξ’ άλλου, δανεισμός πολλών στοιχείων της Πλατωνικής Αλληγορίας του Σπηλαίου, τονίζοντας το φιλοσοφικό υπόβαθρο του έργου.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι, τεχνολογικά, κατευθυνόμαστε προς τα εκεί και ότι το Matrix δεν είναι απλά άλλο ένα «σενάριο επιστημονικής φαντασίας»
2) Me and You and Everyone We Know (2005)
Ταινία στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Miranda July χρησιμοποίησε πάρα πολύ έξυπνα το Ίντερνετ για να δημιουργήσει την πλοκή του έργου. Το Ίντερνετ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία αφού οι 2 πρωταγωνιστές μετά από την επικοινωνία που είχαν μέσω του web αποφασίζουν να συναντηθούν και στην πραγματικότητα. Το γεγονός ότι κανείς δεν είναι όπως παρουσιάστηκε στην…εικονική του πραγματικότητα, δεν τους αφορά και πολύ. Το αστείο της υπόθεσης είναι το πως θα καταφέρουν τελικά να φτάσουν στο μοιραίο ραντεβού τους.
3) Hackers (1995)
Χωρίς να έχει πάρει και τις καλύτερες κριτικές, η ταινία Hackers έμεινε γνωστή ως «κλασική» στην Ιντερνετική κοινότητα! Ένα μικρό αγόρι συλλαμβάνεται από μια μυστική υπηρεσία της Αμερικής για τη δημιουργία ενός σοβαρού ιού και του απαγορεύεται η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή μέχρι την ηλικία των 18. Χρόνια μετά, ο ίδιος μαζί με τους φίλους του ανακαλύπτουν μια πλεκτάνη γύρω από έναν επικίνδυνο ιό και θα χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες τους για να εξιχνιάσουν ποιος κρύβεται πίσω από αυτόν.
Το έργο αναφέρει μερικά αληθινά γεγονότα και στοιχεία από τη δράση των χάκερς στις αρχές της δεκαετίας του ’80!
4) FearDotCom (2002)
Ταινία τρόμου με θέμα το Ίντερνετ;; Γιατί όχι;; Στο Χόλυγουντ όλα είναι δυνατά!
Στο έργο αυτό αν επισκεφθείς και κάνεις Login σε ένα συγκεκριμένο site – το feardotcom.com (?) – πεθαίνεις μετά από 48 ώρες! Η ταινία δεν έλαβε καθόλου καλές κριτικές, κυρίως λόγω κακού σεναρίου. Γενικότερα, ο θεατής δεν «έβγαζε νόημα» και οι δημιουργοί της ταινίας φάνηκαν να ψάχνουν αφορμή για να δείξουν μόνο τις δολοφονίες, τα αίματα με splatter σκηνές. Τα studios της Warner Bros ξόδεψαν 42 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία και την προώθηση της ταινίας αλλά αυτό που έμεινε στο κοινό ήταν η περίεργη απόφαση για το domain name που διάλεξαν να χρησιμοποιήσουν: featdotcom.com και όχι “fear.com” που θα ήταν φυσικά πιο σοφή επιλογή!
5) You ‘ve got Mail (1998)
Η Meg Ryan και ο Tom Hanks πρωταγωνιστούν στην πολύ γνωστή ρομαντική κομεντί “You ‘ve got mail”….συμπρωταγωνιστής τους: η εταιρεία AOL (America Online)!! Ταινία γεμάτη διορατικότητα αφού η σκηνοθέτης Nora Ephron εύκολα αποτύπωσε εν έτη 1998 πως το «έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας», ένα «απρόσωπο μέσον» όπως το email, έχει τεράστια διαπροσωπική δύναμη! Dial up σύνδεση, αργό και βασανιστικό ίντερνετ (από την εταιρεία-θρύλος στην Αμερική, την AOL) και ουδεμία σχέση με instant messaging, Twitter και Facebook (υπηρεσίες που ήταν τότε προϊόντα επιστημονικής φαντασίας!!)
6) The Net (1995)
Sandra Bullock σε ρόλο σούπερ ικανής προγραμματίστριας και αυθεντίας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που όμως γίνεται ο στόχος μιας εγκληματικής οργάνωσης που θέλει να ελέγξει τον κόσμο μέσα από την εξουσία της πληροφορικής! Οι φόβοι μας ότι οι κυβερνήσεις θα παρακολουθούν κάθε κίνησή μας και γνωρίζουν τα πάντα για εμάς, επιβεβαιώνονται πλήρως με αυτή την ταινία! Το έργο «The Net» ήταν από τις πρώτες ταινίες που ασχολήθηκαν με τη δικτυακή εποχή. Η καριέρα της Μπούλοκ απογειώθηκε, ακολούθησε και δεύτερη ταινία το 2006 χωρίς όμως να πρωταγωνιστεί η ίδια, και χωρίς την εισπρακτική επιτυχία της πρώτης.
7) WarGames (1983)
Η ταινία WarGames γυρίστηκε το 1983 και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η ταινία που έβαλε στον κινηματογραφικό χάρτη το computer hacking και τα video games. Ο πρωταγωνιστής (νεότατος τότε ο Matthew Broderick) καταφέρνει να «χακάρει» εν αγνοία του μια υπηρεσία του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και ξεκινά μια προσομοίωση πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση. Ο κεντρικός υπολογιστής, όμως, δεν καταλαβαίνει ότι πρόκειται για παιχνίδι κι ετοιμάζεται για πραγματικό πόλεμο με την ΕΣΣΔ!!! Γνήσια συναισθήματα αγωνίας κυριεύουν τον θεατή που παραμένει καθηλωμένος!
Λέγεται ότι η εταιρεία παραγωγής MGM ετοιμάζεται για το remake του ιστορικού geek film! Θα πρέπει να βρεθεί μια νέα ιδέα προσαρμοσμένη στο σήμερα αφού δεν έχει νόημα να γυριστεί μια ταινία με το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε τη δεκαετία του ‘80. Ίσως στο μυαλό των σεναριογράφων και των παραγωγών να επικρατήσει σαν κύριο θέμα το Internet και να γυρίσουν ακόμα μια πολύ καλή ταινία.
8) Die Hard 4.0 (2007)
O «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» Μπρους Γουίλις επέστρεψε το 2007 με το τέταρτο μέρος της σειράς ταινιών “Die Hard”! Αυτό το 4.0, που συνοδεύει τον κεντρικό τίτλο, υποδηλώνει τον hi tech χαρακτήρα της τέταρτης περιπέτειας.
Ένα μεγάλο σχέδιο για τρομοκρατικές επιθέσεις μέσω του διαδικτύου μπαίνει σε εφαρμογή με τη συνεργασία πολλών χάκερς. Ο Τζον Μακλέιν, που αντιμετωπίζει προβλήματα με την κόρη του, θα βρεθεί μπλεγμένος στην ιστορία. Οι τρομοκράτες σχεδιάζουν μέσω των υπολογιστών τους να παραλύσουν το σύστημα και να επιφέρουν καίρια πλήγματα και χάος χωρίς να έχουν όμως υπολογίσει την ανελέητη καταδίωξη του έμπειρου αστυνομικού.
H ταινία παίχθηκε με τον τίτλο Live Free or Die Hard στην Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Ο τίτλος Die Hard 4.0 προτιμήθηκε για όλες τις υπόλοιπες περιοχές αφενός για να είναι πιο σαφής η ταύτιση με τις προηγούμενες ταινίες της σειράς και αφετέρου γιατί η φράση Live Free or Die που αποτελεί ρήση του στρατηγού του Αμερικανικού πόλεμου της Ανεξαρτησίας, Τζον Σταρκ και πολιτειακό μότο του Νιου Χάμσαϊρ δεν είναι γνωστή και αναγνωρίσιμη εκτός των Η.Π.Α.
Να αναφέρουμε μερικούς ακόμα τίτλους:
Startup.com (2001)
AntiTrust (2001)
Swimfan (2002)
The Chatroom (2002)
Hard Candy (2005)
Trust (2010)
Disconnect (2012)
Uwantme2killhim? (2013)