fbpx

Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του internet?

To inetrnet γίνεται φέτος 45 χρονών γιατί σημείο γέννησής του θεωρείται η πρώτη σύνδεση του ARPANET.

Δείτε ένα ενδιαφέρον σχετικό άρθρο σχετικά με το χρονικό του web

Το χρονικό του web

Τα πρώτα 25 χρόνια της ζωής του τα πέρασε δίνοντας νέες δυνατότητες στην επιστημονική κοινότητα και κυρίως στον εξειδικευμένο χώρο της πληροφορικής. Στην μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα μέσα από τον κόσμο των ιστοσελίδων έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό το 1994. Τότε οι πρώτοι browsers, o NetScape και ο Opera και μετά το 1995 ο Ι.Ε. τριγυρνούσαν στα πρώτα domains, στη yahoo.com στο amazon.com στο ebay.com και στο msn.com, μερικά χρόνια αργότερα το 1997 γεννήθηκε και η google.com.

Σήμερα και κυρίως μετά το 2004 και την άνθηση των social media, αλλά και την διάθεση φορητών συσκευών πρόσβασης, tablets smartphones, πρόσβαση και παρουσία στο internet  έχουν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι  (το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού).

 

Ποιο μπορεί να είναι λοιπόν το μέλλον του internet μέσα σε είκοσι μόλις χρόνια κυριάρχησε στον πλανήτη?

 

Εξωπραγματικές ταχύτητες σύνδεσης

Από το modem των 9600 bps (bits per second) φτάσαμε στα 50 Mbps ή 50.000.000 bps. Στα επόμενα χρόνια οι ενσύρματες συνδέσεις θα κάνουν χρήση νέων τεχνολογιών οπτικών ινών που θα  προσφέρουν οικιακές συνδέσεις του 1Gbps ή 1.000.000.000 bps, ενώ μέχρι το 2030 θα είναι εφικτές συνδέσεις στο 1 Τbps και αν για κάποιο λόγο (που δεν μπορούμε σήμερα να φανταστούμε) δεν μειωθεί  ο ρυθμός ανάπτυξης των ταχυτήτων τότε μέχρι το 2050 και με την χρήση νέων τεχνολογιών άγνωστων σε εμάς σήμερα θα έχουμε δυνατότητες για 1Pbps ή 1.000.000.000.000.000 bps .

Αντίστοιχα στα ασύρματα δίκτυα που σε λίγα χρόνια θα έχουμε οι ταχύτητες 4G  φτάνουν στο 1Gbps ενώ σύντομα και με την χρήση τεχνολογίας li-fi θα έχουμε δυνατότητες για ταχύτητες έως και 100 Gbps. Πιστεύω ότι η ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης δεδομένων έχει οροφή στην ανάπτυξη της την επίδραση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, και για αυτό ίσως δεν εξελιχθεί σε μεγαλύτερες ταχύτητες που απαιτούν και μεγαλύτερες συχνότητες ενεργειακών κυμάτων.

Και τι θα τις κάνουμε όλες αυτές τις ταχύτητες?

 

Τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα με το internet

Πριν λίγα μόλις χρόνια ανάγκη για σύνδεση υπήρχε σε ένα μόνο pc από τους τους υπολογιστές του γραφείου. Σήμερα δεν υπάρχει σταθερός υπολογιστής ή  laptop που να μην έχει σύνδεση στο internet, ενώ τα κινητά τηλέφωνα που δεν έχουν δυνατότητες smartphone και wifi θεωρούνται ξεπερασμένα.  Στα αμέσως επόμενα χρόνια θα ζήσουμε το internet των πραγμάτων όπου τα πάντα γύρο μας θα είναι συνδεδεμένα με το internet.

Για να γίνει κατανοητό αυτό θυμηθείτε για λίγο την εξέλιξη του ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια. Οι παππούδες μας έβαλαν για πρώτη φορά μία λάμπα πυρακτώσεως για να φωτίσουν το σαλόνι του σπιτιού. Σήμερα αν κοιτάξετε γύρο σας θα δείτε ότι τα πάντα έχουν πρίζα και καλώδιο ή μπαταρίες. Η διάδοση του ηλεκτρισμού έφερε επίσης και νέες συσκευές που γέμισαν την καθημερινότητα μας και μας καθιστούν ανίκανους να λειτουργήσουμε σε κάθε επίπεδο σε μία περίπτωση μαζικής διακοπή ηλεκτρικού.  Αντίστοιχη θα είναι και η νέα αλλαγή, μόνο που θα γίνει πιο ραγδαία, ήδη σήμερα η διακοπή παροχής internet σε μεγάλη κλίμακα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην οικονομία .

Ήδη κυκλοφορούν στην αγορά έξυπνες τηλεοράσεις, έξυπνα ψυγεία, έξυπνα ρολόγια που όλα συνδέονται στο ίντερνετ, και χωρίς ίσως να το γνωρίζεται ήδη χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας ένα internet τηλέφωνο Voip. Ήδη επίσης εκατομμύρια κάμερες  είναι συνδεδεμένες στο internet.

Πολύ σύντομα, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που υπάρχουν γύρο μας θα αντικατασταθούν από νέες συσκευές όπου μέσα από το δίκτυο ρεύματος αλλά και ασύρματα θα δέχονται και έλεγχο απομακρυσμένα μέσα από το internet.  Η κάθε συσκευή που υπάρχει γύρο σας από το κλιματιστικό και έως το πλυντήριο ρούχων, αλλά και το κάθε φωτιστικό και ο κάθε διακόπτης θα αντικατασταθούν από έξυπνες συσκευές με αισθητήρες και σύνδεση στο internet.

Η αλλαγή βέβαια δεν θα περιοριστεί σε συσκευές εντός του σπιτιού, αλλά και σε ότι καταναλώνει ενέργεια σε αυτό τον πλανήτη, από το αυτοκίνητό και το σκουτεράκι μας έως τα φανάρια των πόλεων και τα συστήματα διανομής ενέργειας αλλά και σε πιο εξειδικευμένες συσκευές όπως συσκευές σε νοσοκομεία και αλλού.

Αυτή η αλλαγή θα φέρει επανάσταση στις δυνατότητες που έχουν οι συσκευές που έχουμε γύρο μας, αλλά και θα γίνει έμπνευση για νέες συσκευές που θα αναπτυχθούν και που δεν μπορούμε σήμερα εύκολα να τις φανταστούμε. Τέλος θα δημιουργήσει και νέους κινδύνους, ανάμεσα στους οποίους θα είναι να ελέγξουν κάποιοι μαζικά αυτές τις συσκευές αλλά η ασφάλεια στο μέλλον είναι ένα άλλο θέμα. Στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2030 που θα έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση της παρούσας χαζής τεχνολογίας, με την νέα έξυπνη τεχνολογία με αισθητήρες και σύνδεση στο internet παντού, θα ζήσουμε μοναδικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

To internet αλλάζει την κοινωνία όπως την ξέρουμε σήμερα.

Η διάδοση του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε μία νέα πραγματικότητα σε κάθε επίπεδο. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα μόνο που αυτή τη φορά θα γίνει με τους ταχύτατους ρυθμούς που χαρακτηρίζουν την εποχή μας. Το συμβατικό εμπόριο θα πάψει να υπάρχει σε πολύ λίγα χρόνια και θα αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από το ψηφιακό. Όλη μας η οικονομική δραστηριότητα θα γίνεται μόνο ψηφιακά, υπολογίζεται ότι τα χαρτονομίσματα μέχρι το 2040 θα έχουν μόνο συλλεκτική αξία.

future-worldΟ καθένας μας υπάρχει ήδη και στο internet μέσα από μία οντότητα που την χαρακτηρίζουν το προσωπικό ή επαγγελματικό μας email, ή ιστοσελίδα μας και τα social media. Ήδη το φορολογικό profil όλων μας υπάρχει ψηφιακά.  Αυτή η ψηφιακή μας ταυτότητα θα αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, και σε λίγα χρόνια θα έχει παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την προσωπικότητα μας. Σύντομα όποιος δεν υπάρχει στο internet θα βρίσκεται στο περιθώριο της κοινωνίας.

Τα social media ήδη έχουν αντικαταστήσει τον τρόπο επικοινωνίας μας. Η ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων που θα φέρουν τα νέα κοινωνικά δίκτυα εικονικών κόσμων θα αντικαταστήσουν την αντίληψη που έχουμε για την κοινωνική  μας συνύπαρξη.

Η κυριαρχία του internet στα πράγματα γύρο μας αλλά και στην ίδια την αντίληψη της ύπαρξης μας, υποβοηθούμενα από μαγικές τεχνολογίες  θα μας δημιουργήσει στο μακρινό μέλλον το όνειρο ή τον εφιάλτη της μετάβαση της ανθρώπινης συνείδησης από τον πραγματικό κόσμο στον εικονικό.

 
Ελπίζω να προλάβω όλες αυτές τις μαγικές αλλαγές που θα έρθουν, και στα βαθιά μου γεράματα να μετοικίσω στην ιστοσελίδα μου!
 

Intro Κατασκευή Ιστοσελίδων & eshop Σε #1 τεχνολογίες CMS Ανάπτυξη σε wordpress, prestashop, woocommerce 19 Χρόνια εμπειρίας Κατασκευάζουμε ιστοσελίδες από το 2001 Ξεκάθαρες χρεώσεις Οικονομικά πακέτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας sillogoi Ιστοσελίδες οργανώσεων & συλλόγων Ειδίκευση & εμπιστοσύνη Πολυετής συνεργασίες με ΑΔΕΔΥ, ΕΛΛ.Ο.Κ, ΟΔΥΕ, ΕΣΚΑ Επικοινωνία μελών Μέσα από SMS, newsletters & social. Αρχείο μελών. Ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υποστήριξη, ενημέρωση υλικού & social, live stream... eshop Ενημέρωση eshop και ιστοσελίδων Καταχώρηση προϊόντων Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σας. Ενσωμάτωση SEO. Επεξεργασία εικόνων Image optimization. Καθάρισμα φόντου. Ενημέρωση ιστοσελίδας Ανάπτυξη δημοσιεύσεων, συγγραφή άρθρων, κειμένων. adwords Διαφημίσεις σε Google & Facebook Διαχείριση Google adwords Δημιουργία & ενημέρωση λογαριασμού διαφημίσεων. Δημοσιεύσεις σε Facebook Επαγγελματικά posts Facebook, Instagram, Twitter. Google business & maps Ξεχωρίστε στους χάρτες και στις αναζητήσεις.