Σε μια εποχή όπου η χρήση των υπολογιστών είναι συνδεδεμένη με την καθημερινή μας ζωή, σε επίπεδο εργασίας αλλά και διασκέδασης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργηθούν από την λάθος χρήση των υπολογιστών καθώς και τρόπους αποφυγής τους.
Η πολύωρη, χωρίς διαλείμματα χρήση του υπολογιστή, η λάθος στάση που καθόμαστε στην καρέκλα, το επίπεδο στο οποίο βρίσκετε η οθόνη ακόμα και ο τρόπος που τοποθετούμε τα χέρια μας στο πληκτρολόγιο και στο ποντίκι μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας. Κάποια από αυτά είναι :
- πονοκέφαλοι
- πόνοι στον αυχένα και στην πλάτη
- θολή όραση
- κούραση και υπερένταση των ματιών
- τενοντίτιδες στα χέρια
- ξηροφθαλμία και δάκρυσμα
Τα περισσότερα από τα παραπάνω είναι συμπτώματα του Computer Vision Syndrome (C.V.S) που είναι μια προσωρινή κατάσταση που προκαλείται από την πολύωρη εστίαση των ματιών στην οθόνη του υπολογιστή. Το C.V.S. μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλούς τρόπους όπως το συχνό ανοιγόκλεισμα των ματιών (για να υγραίνονται τα μάτια) και η εστίαση των ματιών σε μακρινές αποστάσεις για παράδειγμά δηλαδή να κοιτάμε έξω από το παράθυρο. Επιπλέον είναι πού σημαντικό να τονιστεί ότι άτομα με προδιάθεση μπορεί να παρουσιάσουν επιληψία από την πολύωρη χρήση του υπολογιστή αφού τα αίτια που την προκαλούν είναι οι γρήγορες και έντονες εναλλαγές χρωμάτων και λέξεων. Εκτός από τα προβλήματα όρασης μπορούν να προκληθούν πόνοι και ενοχλήσεις σε ολόκληρο το σώμα από τη λάθος στάση του σώματός μας καθώς και σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει η χρήση του ποντικιού που μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο, μούδιασμα στο χέρι, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδες και γενικότερα μυϊκούς πόνους, προβλήματα τα οποία εμφανίζονται εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων πανομοιότυπων κινήσεων του χεριού με την χρήση του ποντικιού. Γι αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε 7 βασικά πράγματα για το πως να καθόμαστε μπροστά από τον υπολογιστή μας:
- Η καρέκλα πρέπει να υποστηρίζει την πλάτη μας ώστε να βρίσκεται σε κατακόρυφη θέση
- Τα πόδια πρέπει να πατάνε στο πάτωμα
- Οι καρποί πρέπει να στηρίζονται στο γραφείο
- Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών
- Ο πήχης με τον βραχίονα πρέπει να σχηματίζει γωνία (κατά προτίμηση ορθή)
- Δεν πρέπει να υπάρχουν αντανακλάσεις πάνω στην οθόνη
- Κάντε συχνά διαλείμματα ανά μισάωρο ή ανά ώρα
Με την χρήση αυτών των βασικών κανόνων μπορεί να επιτευχθεί η σωστή χρήση του υπολογιστή χωρίς επιβάρυνση για την υγεία μας. Ορίστε και ένα video που παρουσιάζει απλά και κατανοητά όσα προαναφέρθηκαν.
Βέβαια, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις διάφορες ψυχολογικές διαταραχές που προκύπτουν από την πολύωρη χρήση των υπολογιστών σε ενήλικες και παιδιά.
Μέσα από μια έρευνα που διεξαχθεί, από το πανεπιστήμιο του Chiba στην Ιαπωνία, σε 25.000 εργαζόμενους σε γραφεία προέκυψε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν καθημερινά τον υπολογιστή για πάνω από 5 ώρες παρουσιάζουν ψυχολογικές διαταραχές. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπληρώνοντας ερωτηματολόγιο, εμφάνιζαν διαταραχές ύπνου όπως αϋπνία και κούραση αλλά και ψυχικά συμπτώματα, ληθαργία, άγχος και απροθυμία για εργασία. Όμως ψυχολογικές διαταραχές εμφανίζονται σε έφηβους και παιδιά από την εκτεταμένη χρήση των υπολογιστών. Συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που παίζουν βιντεοπαιχνίδια για περισσότερες από 2 ώρες κάθε μέρα είναι πιο πιθανό να δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας σε όποια δραστηριότητα κι εάν επιχειρήσουν. Επιπλέον, η συμπεριφορά τους δεν συνάδει με την ηλικία και αναπτύσσουν προβληματικές κοινωνικές σχέσεις. Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά ελέγχοντας τον χρόνο που αφιερώνουμε μπροστά από την οθόνη.