Ο 46χρόνος Κινέζος αγρότης Hu έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται τυχερός: έπεσε από τον τρίτο όροφο του σπιτιού του και επέζησε!
Μετά το ατύχημα όμως, εκτός από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην ικανότητά του να μιλάει και να γράφει, και εμφανισιακά δεν ήταν ο ίδιος αφού από την πτώση έχασε ένα μεγάλο μέρος από το κρανίο του. Εξακολουθεί όμως να αισθάνεται τυχερός και να έχει ελπίδες για μια πιο φυσιολογική ζωή αφού οι γιατροί σχεδίασαν και διόρθωσαν την εμφάνιση του με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή!
Με αυτή τη – νέας τεχνολογίας – χειρουργική επέμβαση, που έγινε στις 28 Αυγούστου 2014, επανέφεραν το κρανίο στο αρχικό του σχήμα με ένα πλέγμα από τιτάνιο το οποίο είχε κατασκευαστεί με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή και θα προσαρμόζονταν κάτω από το δέρμα έτσι ώστε να ενωθεί με το υπόλοιπο κρανίο. Με την τεχνολογία που χρησιμοποιούνταν έως τώρα, μια παρόμοια χειρουργική επέμβαση θα σήμαινε πολλές δυσκολίες (και για πολλούς μήνες!) στην καθημερινότητα του ασθενή αφού, π.χ. δεν θα μπορούσε να ακουμπάει το μαξιλάρι του όταν ξαπλώνει, ενώ και το πλέγμα που οι γιατροί θα του τοποθετούσαν θα ήταν σαν “καρφιτσωμένο”.
Η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι το πρώτο παράδειγμα αυτής της πρωτοποριακής (και εξίσου, πολύ εντυπωσιακής) θεραπείας που χρησιμοποιεί τη βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή. Πριν από μερικές εβδομάδες, Κινέζοι χειρουργοί δημιούργησαν με επιτυχία και εμφύτευσαν ένα τμήμα τεχνητού σπονδύλου σε έναν 12χρόνο ασθενή με καρκίνο σε μια εγχείρηση που του έδωσε πίσω την ικανότητα να περπατήσει!!! Η όλη επέμβαση διήρκεσε 5 ώρες και ήταν η πρώτη τέτοιου είδους χειρουργική επέμβαση στον κόσμο!
Επίσης, το 2013, Βρετανοί χειρούργοι χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της 3D εκτύπωσης για να “φτιάξουν” ξανά το πολύ σοβαρά τραυματισμένο πρόσωπο ενός ποδηλάτη μετά από ατύχημα που είχε!
Από http://www.dailymail.co.uk/health: The unaffected side of the biker’s face was used to create a mirror image, to enable perfect facial reconstruction. The images are were both to design guides to cut and position facial bones with pinpoint accuracy and create tailor-made implants for the patient. The guides and implants were produced in medical-grade titanium in Belgium, at one of the world’s few specialist 3D printing facilities.
Η τεχνολογία της 3D εκτύπωσης είναι σχετικά νέα για τα επιστημονικά και τεχνολογικά δεδομένα, όμως απέδειξε περίτρανα ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην Ιατρική. Τα έξοδα της τρισδιάστατης εκτύπωσης από τιτάνιο είναι ακόμα πολύ μεγάλα. Στην περίπτωση του Kινέζου Hu, το νοσοκομείο Xijing Hospital (the Fourth Military Medical University) ανέλαβε να καλύψει ολόκληρο το κόστος της επέμβασης, ενώ το πλέγμα από τιτάνιο (titanium mesh) ήταν προσφορά της Αμερικάνικης πολυεθνικής εταιρείας Stryker που εξειδικεύεται στα ιατρικά εμφυτεύματα και στην εξελιγμένη ιατρική τεχνολογία.
Όταν η Ιατρική και η Τεχνολογία συγκλίνουν στη φροντίδα των ασθενών, το μέλλον φαντάζει εξαιρετικά ελπιδοφόρο και για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Η Ιατρική έχει πλέον στη διάθεσή της νέες τεχνολογίες που υπόσχονται να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Ηλεκτρονικά εμφυτεύματα, ρομποτική χειρουργική, τηλεϊατρική, οπτικές τεχνολογίες απεικόνισης, βιο-νανο-τεχνολογία, τρισδιάστατες εκτυπώσεις και τόσα άλλα πολύ σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα, θα βοηθήσουν την Ιατρική να κάνει τεράστια άλματα!
What Is 3D Printing and How Does It Work? | Mashable Explains
Διαβάστε ακόμη στο blog μας…[metaslider id=1192] |