fbpx

ai3Το 1950 ο Alan Turing (Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειδικός επιστήμονας στους υπολογιστές) έφτιαξε ένα τεστ – το λεγόμενο Turing Test – το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να βοηθήσει στην απάντηση ενός πολύ μεγάλου ερωτήματος:  Μπορούν οι μηχανές να σκεφτούν;;;

Πιο αναλυτικά, το τεστ Turing είναι μια δοκιμασία ως προς την ικανότητα μιας μηχανής να επιδεικνύει ευφυή συμπεριφορά ισοδύναμη ή παρόμοια με αυτή του ανθρώπου. Σε αυτή τη δοκιμασία ένας άνθρωπος – κριτής κάνει φυσιολογικές συνομιλίες με έναν άλλο άνθρωπο και ένα μηχάνημα που είναι σχεδιασμένο να δίνει τις δικές του απαντήσεις. Και οι 3 συμμετέχοντες (οι 2 άνθρωποι και η μηχανή) είναι σε ξεχωριστά, διαφορετικά σημεία για να μην υπάρχει καμία οπτική ή ακουστική επαφή. Στην περίπτωση λοιπόν που ο κριτής δεν καταφέρει να ξεχωρίσει με ακρίβεια ποιος είναι αυτός που δίνει τις απαντήσεις (ο 2ος συμμετέχων ή το μηχάνημα), τότε η μηχανή “έχει περάσει” το τεστ. Η δοκιμασία αυτή δεν ελέγχει ποιος θα δώσει τις σωστές απαντήσεις, αλλά ελέγχει πόσο μοιάζουν αυτές οι απαντήσεις με τυπικές, φυσιολογικές, ανθρώπινες απαντήσεις.

ai2O Eugene Goostman, από την Ουκρανία, μοιάζει σαν όλα τα άλλα 13χρόνα αγόρια της ηλικίας του … Τουλάχιστον αυτό σκέφτηκαν οι κριτές σε ένα Turing Test που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο Λονδίνο! Στον Eugene αρέσουν τα χάμπουργκερ, τα γλυκά, ο μπαμπάς του είναι γυναικολόγος…όλα αυτά όμως είναι ένα ψέμα. Η αλήθεια είναι πως αυτό το “αγόρι” είναι ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μηχανικών υπολογιστών, με επικεφαλείς το Ρώσο Vladimir Veselov και τον Ουκρανό Eugene Demchenko. Ο Goostman – το υποτιθέμενο 13χρόνο αγόρι από την Ουκρανία – φέρετε πως πέρασε με επιτυχία το Turing Test 2014, αφήνοντας άφωνους καθηγητές και διοργανωτές στο Πανεπιστήμιο Reading που δήλωσαν ότι είναι ο πρώτος υπολογιστής που το κατάφερε! Μάλιστα, ο καθηγητής Professor Kevin Warwick είπε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ήταν ο πιο δύσκολος από ποτέ, αφού έγιναν περισσότερα συγκριτικά τεστ και οι συνομιλίες μεταξύ κριτών και “διαγωνιζομένων” ήταν χωρίς περιορισμούς.

Το πρόγραμμα είχε διαγωνιστεί ξανά και το 2012 αλλά μόνο το 29% είχε αποφανθεί ότι συνομιλούσε με “άνθρωπο”. Παρά τα αποτελέσματα στο Λονδίνο και το σημαντικό αυτό επίτευγμα, δεν πρέπει να βιαστούμε με τα συμπεράσματά μας ή να πιστέψουμε οτιδήποτε διαβάζουμε στο Ίντερνετ και να πούμε ότι “οι μηχανές θα κυριαρχήσουν τον κόσμο”! Το πρόγραμμα Eugene Goostman δεν είναι σε καμία περίπτωση μηχανή Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) όπως βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. (Θυμάστε τον HAL στο έργο “2001: A Space Odyssey” ?? Ή το ρομπότ David στην ταινία του Steven Spielberg “AI – Artificial Intelligence” !!) Η όλη δοκιμασία – τεστ διεξάγεται με συνομιλίες μέσω γραπτών κειμένων και η ηλικία του Goostman (είναι “παιδί, 13 ετών”) ίσως να τον βοήθησε στο να περάσει με επιτυχία όλα τα τεστ. Όπως σημειώνει και ο ένας εκ των δημιουργών του, Vladimir Veselov, «Η βασική ιδέα μας ήταν ότι μπορεί να ισχυριστεί ότι ξέρει τα πάντα, αλλά η ηλικία του καθιστά απολύτως λογικό και φυσιολογικό το…να μην ξέρει τα πάντα.”

Δείτε του διαλόγους του Eugene Γνωρίστε τον Eugene


Διαβάστε ακόμη στο blog μας…

[metaslider id=1192]