Η ιδέα του video hosting είχε εφαρμοστεί στο ίντερνετ πριν το youtube. Sites σαν το Flickr, το Metacafe και το Vimeo αποτελούν την πρώτη εφαρμογή της ιδέας του online video streaming.
Γιατί όμως δεν χαίρουν της ίδιας επισκεψιμότητας; Η απάντηση είναι απλή:
Το youtube εκμεταλλεύτηκε σωστά τη μεγαλύτερη ευκαιρία που σου παρέχει το ίντερνετ, την ανάγκη των ανθρώπων να εκφραστούνε.
Από την εξαγορά του από τη google για 1.65 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 2006, όλες οι καινοτομίες της τεχνολογίας του video streaming εφαρμόζονται αμέσως στο youtube. Το youtube ήταν από τις πρώτες ιστοσελίδες που άρχισαν να προσφέρουν video σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition) από το 2008. Το youtube ‘ξεκλείδωσε’ όλες τις δυνατότητες των οθονών μας, που μέχρι τότε μεγάλωναν σε διαγώνιο, χωρίς τα καινούρια μεγέθη τους να προσφέρουν κάτι στη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Μερικά χρόνια αργότερα, η τεχνολογία 3D απεικόνισης μπηκε επίσης στο youtube, ενώ σήμερα, υπάρχει η επιλογή παρακολούθησης video σε 4K ανάλυση.
Το 2010 άρχισε, πειραματικά η προβολή των video με τη χρήση του HTML5 προτύπου σε μια προσπάθεια του site αλλά και της google να απεξαρτηθούν από το flash της adobe.
Ο δικός σου ‘σωλήνας’
Οι μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες όμως εφαρμόζονται γρήγορα σε όλα τα video hosting sites. Η ιδέα που γιγάντωσε το youtube, ήταν η οργάνωση των χρηστών του και η διασημότητα που θα μπορούσε να τους δώσει. Οι χρήστες του youtube (κατά κόσμο youtubers) δημιουργούνε το δικό τους ‘κανάλι’ και εκφράζονται μέσω των video τους από αυτά. Για άλλη μια φορά το ίντερνετ βγάζει έξω το ‘ψώνιο’ που πολλοί από εμάς κρύβουμε μέσα μας. Το youtube το έκανε πολύ καλά αυτό με σχόλια χωρίς λογοκρισία και την δική του εφαρμογή του like button, τα thumbs up και thumbs down.
Και αφού λοιπόν η μηχανή του youtube βρήκε εύκολα τον τρόπο να ιντριγκάρει τους χρήστες του ίντερνετ να το χρησιμοποιήσουν, προσπαθεί από εδώ και πέρα να προσεγγίσει περισσότερους από άλλες πλατφόρμες πέρα από το PC ή το tablet. Η γρήγορη αντικατάσταση των συμβατικών προγραμμάτων της τηλεόρασης από υπηρεσίες on-demand σε video game κονσόλες, windows media center αλλά και smart TVs βασισμένες στο android, ανοίγει εδώ και καιρό, κυριώς στο εξωτερικό, δρόμους για την είσοδο νέων ανθρώπων και επιχειρήσεων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Το youtube δεν θα μπορούσε να λείπει. Η νέα προσπάθεια έχει να κάνει με μια συγκεκριμένη κατηγορία video: τα gameplay videos.
Τα τελευταία χρόνια αυτήν η κατηγορία αποκτά ένα πολύ μεγάλο κοινό ανθρώπων που ασχολούνται με το gaming. Τα gameplay videos είναι video που ‘τραβιούνται’ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με χρήση κάποιου ειδικού software που ‘γράφει’ την οθόνη. Αυτό που θέλει να προσθέσει το youtube είναι η δυνατότητα εγγραφής σε υψηλότερα καρέ/δευτερόλεπτο, μια μέθοδο απεικόνισης που χρησιμοποιούν τα βιντεοπαιχνίδια αντίθετα με το στάνταρτ των 24 καρε/δλ. που χρησιμοποιούν οι περισσότερες βιντεοκάμερες. Η εφαρμογή του youtube για της κονσόλες θα γράφει συνέχεια το παιχνίδι, κάτι πολύ χρήσιμο αν μόλις ολοκληρώσατε ένα μεγάλο playthrough στο flappy bird χωρίς να τρέχετε το προγραμματάκι της καταγραφής. Πέρα από αυτά θα παρέχονται πολλές ευκολίες διαμοιρασμού των video μέσω των gamers, ενώ με το tip jar οι θεατές σας μπορούνε να σας φιλοδωρούν με tips αν το video σας τους αρέσει πολύ.
Το youtube εξελίσσεται.
Με το καιρό, θα δούμε πολλές αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε κινούμενες εικόνες σε μία οθόνη. Με τη μεγάλη επιτυχία των on-demand video υπηρεσιών σαν το Netflix στο εξωτερικό, βλέπουμε ξεκάθαρα την αλλαγή του παραδείγματος στον χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας από μια οθόνη (αλλαγή που θα βρει μια μέρα εφαρμογή και στη χώρα μας – μέχρι πότε θα μας ικανοποιεί το κάτω Παρτάλι…). Και πρέπει να είμαστε σίγουροι πως το youtube θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό το νέο παράδειγμα. Έτσι κι αλλιώς αν έχεις τη Google στο τιμόνι δεν γίνεται να χάσεις.
Διαβάστε ακόμη στο blog μας…[metaslider id=1192] |