Η πληροφορική στη πάροδο του χρόνου απόκτησε εφαρμογές σε διάφορους επιστημονικούς και μη κλάδους (μαθηματικά, φυσική, χρηματοοικονομικά). Ένας από αυτούς είναι ο κλάδος της ιατρικής.
Έτσι η βιοπληροφορική μπορεί να οριστεί ως ο επιστημονικός κλάδος ο οποίος προέκυψε από τη συνεργασία των επιστημών της βιολογίας και της πληροφορικής. Η επιστήμη της βιοπληροφορικής ξεκίνησε με την μετατροπή της γενετικής πληροφορίας (DNA, RNA) σε ψηφιακή πληροφορία (δυαδικό σύστημα), και πλέον έχει αποκτήσει τομείς όπως η προσομοίωση βιολογικών σημάτων και η ασφάλεια ιατρικών συστημάτων
Βιοπληροφορική και ιατρικά μηχανήματα
Η βιοπληροφορική έχει μεγάλη εφαρμογή στα ιατρικά μηχανήματα. Από το μαγνητικό τομογράφο, που χρησιμοποιείται για εξετάσεις, μέχρι και την ρομποτική χειρουργική επέμβαση βρίσκετε από πίσω ένας “πληροφορικάριος” ο οποίος έχει προγραμματίσει το μηχάνημα. Έτσι λοιπόν η βιοπληροφορική έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ιατρική και κυρίως την χειρουργική μέσω της ρομποτικής όπως προανέφερα καθώς οι ρομποτικές επεμβάσεις είναι λιγότερο επεμβατικές και πιο αποτελεσματικές καθώς η χρήση ρομποτικού βραχίονα, που ο χειρουργός μέσω μιας κονσόλας τον καθοδηγεί με τη βοήθεια μια μικροσκοπικής κάμερας, επιτρέπει την εκτέλεση χειρουργικών πράξεων μεγαλύτερης ακρίβειας. Η βιοπληροφορική έχει εφαρμογές στην ιατρική και με εμφυτεύσιμες συσκευές, τεχνητά όργανα, αισθητήρες και άλλα.
Απεικόνιση βιοσημάτων
Απεικόνιση βιολογικών σημάτων είναι η μοντελοποίηση φυσικών σημάτων ενός ανθρώπου με τη χρήση ειδικού λογισμικού, όπως η μοντελοποίηση των νευρώνων του εγκεφάλου. Αυτός ο τομέας της βιοπληροφορικής είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για την έρευνα αλλά και για τη διάγνωση διάφορων παθήσεων. Απλό παράδειγμα απεικόνισης βιοσήματος είναι η τρισδιάστατη απεικόνιση της καρδίας, κάτι το οποίο έχει βοηθήσει στην διάγνωση παθήσεων τις οποίες οι γιατροί έπρεπε να τις “ακούσουν” με το στηθοσκόπιο έχοντας έτσι πολύ μεγάλα περιθώρια λάθους.
Τηλεϊατρική
Τηλεϊατρική είναι η ιατρική (εξέταση ενός ασθενή) που γίνετε απομακρυσμένα. Είναι ένας νέος τομέας της βιοπληροφορικής που έχει ως σκοπό να βοηθήσει άτομα που δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομία και γιατρούς. Βέβαια σε αυτό το τομέα έχει μεγάλη σημασία η ασφάλεια των δεδομένων για την εξασφάλιση του ιατρικού απορρήτου κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με μεθόδους κρυπτογραφίας,με συμμετρικούς αλγορίθμους,με διακρίβωση δημοσίων κλειδιών διαχείριση κλειδιών και με ψηφιακές υπογραφές, οι μέθοδοι αυτοί αποτελούν κομμάτι της ασφάλειας ιατρικών συστημάτων.
Βιοπληροφορική και γενετική
Η σύνδεση αυτών των δυο επιστημονικών κλάδων έχει καθαρά ερευνητικό χαρακτήρα. Καθώς τα βιολογικά μακρομόρια, όπως το DNA, το RNA και οι πρωτεΐνες, μπορούν να θεωρηθούν ως ακολουθίες συμβόλων, δηλαδή συμβολοσειρές. Παραδείγματος χάρη η αδενίνη, ένα τέσσερα είδη νουκλεοτιδίων, συμβολίζεται ως “Α” η θυμίνη ως “Τ” και ου το καθεξής. Αυτού του είδους η αναπαράσταση είναι ιδιαίτερα πρόσφορη για επεξεργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή που μπορεί να μας δώσει χρήσιμα αποτελέσματα.
Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας
Αυτό το κομμάτι της βιοπληροφορικής ασχολείται με ιατρικά δεδομένα.Μέσα από βάσεις δεδομένων, δίκτυα και πρωτόκολλα επικοινωνίας, δημιουργούνται πληροφοριακά συστήματα για νοσοκομεία. Με απλά λόγια οι εφαρμογές αυτού του κλάδου είναι: ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος, νοσοκομειακό πληροφοριακό σύστημα, ακτινολογικό πληροφοριακό σύστημα, πληροφοριακό σύστημα εργαστηρίου, φαρμακευτικό πληροφοριακό σύστημα και αναισθησιολογικό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης.
Η βιοπληροφορική είναι ένας νέος τομέας της πληροφορικής με πολλές εφαρμογές σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα ακόμα και στην έρευνα δίνοντας γόνιμο έδαφος σε όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον συγκεκριμένο τομέα. Μάλιστα από το 2003 υπάρχει στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Λαμία, τμήμα πληροφορικής με εφαρμογές στην βιοιατρική αλλά και Μεταπτυχιακό Μεθοδολογία Βιοϊατρικής Έρευνας, Βιοστατιστική και Κλινική Βιοπληροφορική από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.