fbpx

Το ransomware πρωτοεμφανίστηκε το 2013 και υπολογίζεται ότι, μέχρι σήμερα, έχει κοστίσει στους χρήστες πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια.

Οι χρήστες πέφτουν θύματα καθώς σερφάρουν στο Διαδίκτυο, π.χ. όταν πατούν για να δουν μια “μολυσμένη” διαφήμιση ή επισκεπτόμενοι έναν “μολυσμένο” ιστότοπο, ή όταν ανοίγουν ένα e-mail με κάποιο ύποπτο επισυναπτόμενο αρχείο. Τότε, “κολλάνε” τον ιό, (που χρησιμοποιεί πολύπλοκους, μεταβαλλόμενους αλγόριθμους ransomware όπως το πασίγνωστο CryptoLocker), και μέσα σε λίγα λεπτά θα κρυπτογραφηθούν (θα “κλειδώσουν”) όλα τα προσωπικά τους αρχεία όπως έγγραφα, φωτογραφίες και βίντεο. Έτσι, όλα τα δεδομένα του υπολογιστή αυτομάτως αχρηστεύονται! Ο υπολογιστής σας βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ομηρίας (και γι’ αυτό τους δόθηκε η ονομασία Ransomware). Δυστυχώς, τα κρούσματα πληθαίνουν διαρκώς!

Για να σας δώσουν πάλι πρόσβαση στα αρχεία σας, οι κυβερνό-εγκληματίες που είναι πίσω από το ransomware θα απαιτήσουν την καταβολή “Λύτρων” με ποσά που κυμαίνονται από 200€ έως 500€ ή και παραπάνω! (Υπάρχει περίπτωση να σας ζητήσουν λύτρα και σε Bitcoins!)

Η συμβουλή μας: Δεν πληρώνουμε ποτέ αυτά τα “Λύτρα”!! Κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα λάβει το απαραίτητο “κλειδί” για να επαναφέρει τα αρχεία του, ακόμα κι αν έχει πληρώσει τα ζητούμενα λύτρα! Και εννοείται πως δεν μπορεί να είναι “ήσυχος” ότι δε θα ξαναγίνει στόχος μιας νέας επίθεσης από τους ίδιους! Σημειώνουμε σε αυτό το σημείο ότι πελάτες μας που πλήρωσαν τα λύτρα, έχασαν τα χρήματά τους χωρίς φυσικά να πάρουν πίσω τα αρχεία τους.

Η διαφορά τους από τα συνηθισμένα malware οφείλεται στην ευφυΐα του σχεδιασμού τους, που επιτρέπει να τροποποιούν, ακόμη και τα ίδια, τον πολύπλοκο αλγόριθμό τους χωρίς να επηρεάζεται καθόλου η δράση τους! Τα antivirus βασίζονται σε “υπογραφές” (κοινώς: ενημερώσεις), οι οποίες, όμως, δεν μπορεί να είναι τόσο συχνές ώστε να παρακολουθούν όλες αυτές τις αλλαγές στο αποτύπωμα τους και αυτό έχει σαν συνέπεια να μην γίνονται πάντα αντιληπτά από τα antivirus!

Η καλύτερη άμυνα είναι πάντα η πρόληψη:

  • Είναι απαραίτητο να κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας (σημειώνουμε ότι τα αντίγραφα αυτά είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται σε άλλο εξωτερικό δίσκο τον οποίο όμως δεν θα τον έχετε μόνιμα συνδεδεμένο με τον υπολογιστή σας).
  • Να χρησιμοποιείτε αξιόπιστα προγράμματα προστασίας antimalware και antivirus.
  • Μην κατεβάζετε εφαρμογές από μη πιστοποιημένα ή αξιόπιστα sites και χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή ασφαλείας.
  • Δίνετε μεγάλη προσοχή στα εισερχόμενα emails από άγνωστους ή ύποπτους αποστολείς που έχουν περίεργα επισυναπτόμενα αρχεία.
  • Κρατάμε πάντα ενημερωμένο το λειτουργικό μας σύστημα με τις τελευταίες ενημερώσεις του κατασκευαστή (π.χ. (Windows updates).

Δείτε ένα σύντομο βίντεο από την ESET:

Intro Κατασκευή Ιστοσελίδων & eshop Σε #1 τεχνολογίες CMS Ανάπτυξη σε wordpress, prestashop, woocommerce 19 Χρόνια εμπειρίας Κατασκευάζουμε ιστοσελίδες από το 2001 Ξεκάθαρες χρεώσεις Οικονομικά πακέτα σύμφωνα με τις ανάγκες σας sillogoi Ιστοσελίδες οργανώσεων & συλλόγων Ειδίκευση & εμπιστοσύνη Πολυετής συνεργασίες με ΑΔΕΔΥ, ΕΛΛ.Ο.Κ, ΟΔΥΕ, ΕΣΚΑ Επικοινωνία μελών Μέσα από SMS, newsletters & social. Αρχείο μελών. Ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υποστήριξη, ενημέρωση υλικού & social, live stream... eshop Ενημέρωση eshop και ιστοσελίδων Καταχώρηση προϊόντων Σύμφωνα με τις προδιαγραφές σας. Ενσωμάτωση SEO. Επεξεργασία εικόνων Image optimization. Καθάρισμα φόντου. Ενημέρωση ιστοσελίδας Ανάπτυξη δημοσιεύσεων, συγγραφή άρθρων, κειμένων. adwords Διαφημίσεις σε Google & Facebook Διαχείριση Google adwords Δημιουργία & ενημέρωση λογαριασμού διαφημίσεων. Δημοσιεύσεις σε Facebook Επαγγελματικά posts Facebook, Instagram, Twitter. Google business & maps Ξεχωρίστε στους χάρτες και στις αναζητήσεις.