Spam: Μία από τις αρχαιότερες απειλές που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του διαδικτύου είναι οι διάφορες μορφές του internet spamming.
Η πολυπλοκότητα των εργαλείων για πρόσβαση στο ίντερνετ είναι ανάλογη της δημοτικότητας τους κάτι που κάνει την δουλειά των ηλεκτρονικών απατεώνων όλο και πιο εύκολη με το πέρασμα του χρόνου. Παρόλο που η ενημέρωση των χρηστών για προστασία από την ηλεκτρονική απάτη γίνεται όλο καλύτερη και οι μηχανισμοί προστασίας όλο και πιο πολύπλοκοι, τα spam παραμένουν μαζί μας. Συγκεκριμένα, είναι μαζί μας εδώ και 35 χρόνια.
Σπαμ (spam) ονομάζεται η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή άλλων, για την προώθηση προϊόντων, υπηρεσιών ή ακόμα και ιδεών. Λόγω του χαμηλού κόστους αποστολής, η αποστολή γίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό αποδεκτών. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο (η Google αναφέρει ότι σχεδόν το 1/3 των servers του Gmail της, είναι γεμάτο Spam!) και σε αρκετές χώρες η αποστολή σπαμ διώκεται! Ο Καναδάς, για παράδειγμα, έχει την πιο αυστηρή πολιτική antispam και σκληρή νομοθεσία σε ότι αφορά τους παραβάτες: Αν μια εταιρεία κριθεί ένοχη για αποστολή spam μπορεί να της επιβληθεί πρόστιμο έως 10 εκατομμύρια δολάρια, και μέχρι 1 εκατομμύριο δολλάρια σε ιδιώτες. Όσοι ασχολούνται με αυτή την…εργασία, τους αποκαλούμε Spammers (Σπάμερς). Λέγεται ότι ο Bill Gates λαμβάνει στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο πάνω από 4 εκατομμύρια emails τον χρόνο, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι Spam!!!
Το πρώτο spam email:
Tον Απρίλιο του 1994 δύο Αμερικανοί δικηγόροι διαφήμισαν την εταιρεία τους στέλνοντας (με την βοήθεια των υπηρεσιών προγραμματιστή που είχαν προσλάβει) κατ’επανάληψιν e-mail σε όλους τους χιλιάδες αμερικανικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Oι παραλήπτες το ονόμασαν «Spam», υπό την έννοια που είχε προσλάβει μετά την σάτιρα των Μόντυ Πάιθον «το ανεπιθύμητο και επαναλαμβανόμενο εκνευριστικό» e-mail.
Γιατί δεν θέλουμε τα spam emails?? Οι λόγοι είναι πολλοί και θα αναφέρουμε μερικούς ξεκινώντας από το γεγονός ότι πολλά από τα μηνύματα αυτής της κατηγορίας μεταφέρουν επισυναπτόμενα αρχεία τα οποία μπορεί να είναι ιοί ή δούρειοι ίπποι, και οι οποίοι θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολογιστών μας. Εξίσου σημαντικός είναι και ο λόγος ότι οδηγούν σε κατάχρηση πόρων του Διαδικτύου. Η κατάχρηση αυτή επιβαρύνει τα δίκτυα με κατανάλωση εύρους ζώνης αλλά και αποθηκευτικών ή υπολογιστικών πόρων στα κεντρικά συστήματα διανομής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (Email Servers). Θα σημειώσουμε εδώ ότι γενικότερα πλήττεται η ασφάλεια και η αξιοπιστία του Διαδικτύου διότι αν δεν μπορείς να «προστατέψεις» το ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο, πως θα συνεχίσεις π.χ. να κάνεις με ασφάλεια και τις αγορές σου μέσω Διαδικτύου ή τις πληρωμές σου μέσω web banking? Γενικότερα, είναι ένα δυσάρεστο και ενοχλητικό φαινόμενο για τους παραλήπτες. Τις περισσότερες φορές προβάλει προϊόντα ή υπηρεσίες αμφίβολης ποιότητας ή περίεργες οικονομικές δραστηριότητες (π.χ. Πυραμίδες κ.α.), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τα μηνύματα αυτά περιέχουν πορνογραφικό ή άλλου είδους παράνομο περιεχόμενο (π.χ. Τζόγος)
Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε (όσο μπορούμε) το Spam; Και λέμε «όσο μπορούμε» γιατί όσο και εάν το καταπολεμούμε, τόσο πιο πολύ εξελίσσεται και αυτό!
ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
- Μη δημοσιεύετε παντού ή άσκοπα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, κυρίως σε ιστοσελίδες που δεν εμπιστεύεστε ή που δείχνουν καχύποπτες.
- Να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε διάφορους δικτυακούς τόπους και σας ζητείτε η συμπλήρωση προσωπικών και στοιχείων επικοινωνίας, όπως το e-mail. Αν είστε αναγκασμένοι να δώσετε το email σας, καλό θα ήταν να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους χρήσης ή την πολιτική εχεμύθειας.
- Δεν απαντάμε ποτέ στο spam. Κανόνας! Μην απαντάτε στους spammers ακόμα και στην ένδειξη για διαγραφή από τις mail λίστες τους. Και τον χρόνο σας χάνεται και σπαταλάτε πόρους χωρίς λόγο και χωρίς αποτέλεσμα! Είναι μια παγίδα που αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί η εγκυρότητα του email σας και επομένως να γίνει στόχος αποστολής περισσότερων μηνυμάτων.
- Οι πάροχοι email (Yahoo!, Outlook (πρώην Hotmail), Gmail κ.λπ.) μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να αναφέρουμε κάθε μήνυμα Spam που λαμβάνουμε! Κάνοντας κλικ στην επιλογή «Report Spam» ή «Αναφορά Spam», το συγκεκριμένο email και αποστολέας κατοχυρώνονται σαν SPAM και άρα δεν έρχεται ποτέ ξανά κάποιο email από τον συγκεκριμένο αποστολέα! Επίσης, υπάρχουν σχετικές υπηρεσίες του Διαδικτύου οι οποίες διατηρούν λίστες spammers. Τις λίστες αυτές αξιοποιούν πολλοί εξυπηρετητές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον περιορισμό του Spam. Στις υπηρεσίες αυτές μπορείτε να αναφέρετε τα μηνύματα τύπου Spam που φθάνουν σε σας.
- Ελέγξτε τους υπολογιστές σας ώστε να είναι σωστά διαμορφωμένοι και ασφαλείς. Χρησιμοποιείτε πάντα λογισμικό προστασίας από τους ιούς (Antivirus) με δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης από τους κατασκευαστές για τους τελευταίους ιούς (Οι περισσότερες εκδόσεις των εταιρειών που κατασκευάζουν antivirus παρέχουν και προστασία από τα spam: AntiSpam). Μπορείτε ακόμα να ενεργοποιήσετε τις δυνατότητες προστασίας των συστημάτων που διαθέτουν τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα, όπως π.χ. Firewall (τείχος προστασίας).
- Αν είστε επαγγελματίας και σκοπεύετε να κάνετε μια ιστοσελίδα, βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής της θα σας παρέχει το λεγόμενο Spam Filter (για παράδειγμα, εμείς εδώ στη Madlink προσφέρουμε το Spam Filter σε όλα τα πακέτα κατασκευής ιστοσελίδων: http://www.madlink.gr/κατασκευή-ιστοσελίδων/κόστος-ιστοσελίδων/ )
Προτείνουμε:
http://gr.norton.comWatch The Asian Connection (2016) Full Movie Online Streaming Online and Download
http://www.kaspersky.gr/category/for-home#tab=prod-4
https://www.avira.com/en/index
http://www.pandasecurity.com/greece/
Extra Tip: Πριν από κάθε εγκατάσταση αντιβιοτικού λογισμικού, σιγουρευτείτε ότι το «σηκώνει» ο υπολογιστής σας! Μερικά από τα λογισμικά προστασίας, έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις συστημάτος που ίσως δεν πληροί ο Η/Υ σας. Για παράδειγμα, ένας υπολογιστής πενταετίας και άνω, ή με παλαιότερο λειτουργικό σύστημα (π.χ. Windows XP) ίσως να μην «αντέχει» την τελευταία έκδοση ενός antivirus.
Τι είναι το Spam Filter;
H Madlink συνεργάζεται με μία από της μεγαλύτερες Anti Spam εταιρείες παγκοσμίως, την Spam Experts. To Spam Filter θα σταματήσει την ανεπιθύμητη αλληλογραφία που προσβάλει τους email λογαριασμούς σας προκαλώντας σας εκνευρισμό και σπατάλη χρόνου για εσάς και το προσωπικό σας σε καθημερινή βάση. Επίσης, έχετε λιγότερο πλέον κίνδυνο να πέσετε θύμα απάτης καθώς και τα phising emails θα σταματήσουν στο SpamFilter. Τέλος, δεν θα ζείτε πλέον με τον φόβο για ιούς καθώς το spam filter κάνει και έλεγχο anti virus στα email σας !
Φυσικά το Spam δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί 100%, ούτε να δώσει κάποιος μια γραπτή εγγύηση για το κατά πόσο θα μειωθεί. Η διαφορά όμως με οποιαδήποτε email υπηρεσία είχατε πριν θα είναι – το λιγότερο – ιδιαίτερα αισθητή!!
Είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν επαγγελματίες – σε όλους τους εμπορικούς τομείς – που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την αποστολή emails ως διαφημιστικό ή ενημερωτικό μέσο, προς το πελατολόγιο τους ή για την προσέλκυση νέων πελατών. Είναι πράγματι ένα χρήσιμο εργαλείο που αν χρησιμοποιηθεί σωστά, έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ο κίνδυνος όμως να «κατηγορηθείτε» για αποστολή spam είναι υπαρκτός και γι’ αυτό θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στον τρόπο που θα επιλέξετε για την αποστολή τους. Στον ακόλουθο σύνδεσμο, διαβάστε αναλυτικά πως μπορεί να γίνει η σωστή αποστολή μαζικών emails!
http://www.madlink.gr/βελτιστοποίηση-ιστοσελίδων/newsletters-emails/
Μπορείτε, επίσης, να διαβάσετε: http://κατασκευήιστοσελίδων.net/βελτιστοποίηση-ιστοσελίδων/αποστολή-emails/
Από που όμως προήλθε η λέξη Spam;
Το 1926, το εργοστάσιο κονσερβοποιημένων τροφίμων, Hormel Foods, δημιούργησε την κονσέρβα Spam, που περιείχε ένα μείγμα χοιρινού και βοδινού, κάτι σαν το ζαμπονάκι Zwan, που τρώγαμε μικροί. Ήταν μια κονσέρβα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, και άντεξε ακόμη και τη σάτιρα των Άγγλων κωμικών Monty Python. Οι περίφημοι κωμικοί, πέρασαν την κονσέρβα Spam στην αιωνιότητα, με το αμίμητο σκετς τους στο εστιατόριο, το οποίο σε ό,τι πιάτο σερβίρει βάζει και ένα κομμάτι κονσέρβας Spam. Στο εστιατόριο μπαίνει ένα ζευγάρι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, που ρωτάνε τη σερβιτόρα τι φαγητά έχουν. Εκείνη περιγράφει τα πιάτα, βάζοντας σε όλα την λέξη Spam. Λέει δηλαδή: έχουμε αυγά με μπέικον και Spam, λουκάνικο με Spam, αυγά με Spam, μπέικον, λουκάνικο και Spam, κ.λ.π. Όταν η πελάτισσα ρωτάει αν το μαγαζί έχει κανένα πιάτο χωρίς Spam, μια ομάδα Βίκινγκ που κάθεται στο διπλανό τραπέζι, αρχίζει να τραγουδάει: Spam, spam, spam, spam, spam, spam.. και με την πελάτισσα εν εξάλλω καταστάσει να ωρύεται ότι δεν θέλει επ’ουδενί να φάει σπαμ, oι Βίκινγκ συνεχίζουν… Spam! Lovely spam! Lovely spam! Η λέξη spam αναφέρθηκε 94 φορές στο σκετς αυτό συμπεριλαμβάνοντας το τραγούδι των Βίκινγκ
Πηγή: http://www.wlearn.gr/index.php/2010-07-29-17-58-43-v15-214/219–emails-spam